دکتر محمد مهجوری

عضو جامعه جراحان ایران

جراحی افتادگی پلک بالا (پتوز)

جراحی افتادگی پلک بالا (پتوز):

افتادگی پلک پاتولوژیک که پتوز ( ptosis ) نیز نامیده می شود ممکن است به دلیل ضربه، سن یا اختلالات پزشکی مختلف رخ دهد. این وضعیت زمانی که یک چشم را درگیر می کند پتوز یک طرفه و هنگامی که هر دو چشم را درگیر می کند پتوز دو طرفه نامیده می شود. افتادگی پلک بالا ممکن است موقتی بوده و رفع گردد و یا دائمی باشد. همچنین امکان دارد که افتادگی پلک در بدو تولد وجود داشته باشد. که در این صورت به عنوان پتوز مادرزادی شناخته می شود.

یتوز در اواخر زندگی نیز ممکن  است فرد را درگیر خود کند و به آن مبتلا شود. که به عنوان پتوز اکتسابی شناخته می شود. افتادگی پلک بالایی بسته به میزان انسداد مردمک می تواند بینایی را مسدود کرده یا به شدت کاهش دهد. در بیشتر موارد، این وضعیت به طور طبیعی یا از طریق مداخله پزشکی بر طرف می شود.

ترمیم پتوز (جراحی پلک بالا) یک روش جراحی است که می تواند افتادگی پلک را اصلاح کند. بسته به درجه و علت، ترمیم پتوز شامل برداشتن (کوتاه شدن) عضله در پلک یا تعلیق با عضله ابرو است. به طور معمول، عضله بالا برنده (عضله اصلی که مسئول بالا بردن پلک فوقانی است) از طریق یک برش در امتداد چین طبیعی پلک کوتاه می شود. همچنین ممکن است پوست اضافی که باعث سنگینی پلک شده است برداشته شود.

چه کسانی دچار افتادگی پلک می شوند؟

علل مختلفی برای افتادگی پلک وجود دارند که از عوامل طبیعی گرفته تا شرایط جدی تر را شامل می شود. پزشک می تواند به شما کمک کند تا بفهمید چه چیزی باعث این مشکل شده است. هر کسی ممکن است دچار افتادگی پلک شود و تفاوت قابل توجهی در شیوع بین زن و مرد یا بین قومیت ها وجود ندارد.

با این حال، افتادگی پلک بالا بخصوص به دلیل روند طبیعی پیری، بیشتر در افراد مسن شایع است. عضله بالا برنده مسئول بالا بردن پلک است. با افزایش سن، آن عضله می تواند کشیده شود و در نتیجه باعث افتادن پلک گردد.

البته به خاطر داشته باشید که افراد در هر سنی ممکن بوده تحت تأثیر این بیماری قرار گیرند. در واقع، گاهی اوقات نوزادان با آن به دنیا می آیند، اگر چه این اتفاق نادر است. گاهی اوقات علت دقیق ناشناخته است، اما گاهی اوقات ممکن است به دلیل تروما باشد. همچنین می تواند دلایل عصبی برای آن ذکر گردد.

شایع ترین علت پتوز مادرزادی این است که عضله بالا برنده به درستی رشد نمی کند. کودکانی که پتوز دارند نیز ممکن است دچار آمبلیوپی شوند که معمولا به عنوان تنبلی چشم شناخته می شود . این اختلال همچنین می تواند دید آن ها را به تاخیر بیاندازد یا محدود کند.

عوامل افتادگی پلک چیست؟

برخی شرایط پزشکی نیز می توانند شما را در معرض خطر افتادگی پلک قرار دهند. اگر پلک های شما افتاده است، می تواند نشانه ای از یک بیماری زمینه ای باشد. به خصوص اگر این مشکل هر دو پلک را تحت تاثیر قرار دهد.

اگر فقط یکی از پلک های شما افتادگی داشته باشد، ممکن است در نتیجه آسیب عصبی یا گل مژه موقتی باشد. لیزیک معمولی یا جراحی آب مروارید گاهی اوقات مقصر ایجاد پتوز است که در نتیجه کشش عضله یا تاندون را به همراه دارد.

در برخی موارد، افتادگی پلک به دلیل شرایط جدی تری مانند سکته مغزی، تومور مغزی یا سرطان اعصاب یا ماهیچه ها ایجاد می شود. اختلالات عصبی که بر اعصاب یا ماهیچه های چشم تأثیر می گذارد – مانند میاستنی گراویس – نیز می تواند منجر به پتوز شود.

علائم افتادگی پلک بالا چیست؟

علامت اصلی افتادگی پلک این است که یک یا هر دو پلک بالایی افتادگی دارند. در برخی موارد، افتادگی پلک بالا می تواند بینایی شما را تحت تاثیر قرار دهد. با این حال، بسیاری از مردم متوجه می شوند که افتادگی پلک به سختی قابل توجه است یا همیشه اتفاق نمی افتد.

همچنین ممکن است چشمان شما به شدت خشک بوده و یا آبریزش داشته باشد و ممکن است متوجه شوید که صورتتان خسته به نظر می رسد. نواحی اصلی که تحت تأثیر قرار می گیرند اطراف چشم ها هستند و ممکن است درد را تجربه کنید که همچنین می تواند باعث خسته به نظر رسیدن شما شود.

برخی از افراد مبتلا به پتوز شدید ممکن است مجبور باشند سر خود را به سمت عقب خم کنند تا همیشه هنگام صحبت کردن، حتی زمانی که یک مکالمه عادی دارند، ببینند. پزشک باید افتادگی مداوم پلک را بررسی کند تا مطمئن شود که هیچ بیماری زمینه ای وجود ندارد. این امر به ویژه در صورتی مهم است که متوجه شوید سردردهای میگرنی یا سایر مسائل از اولین باری که متوجه افتادگی شدید ظاهر شده اند

افتادگی پلک چگونه درمان می شود؟

درمان افتادگی پلک به علت خاص و شدت پتوز بستگی دارد. اگر این عارضه نتیجه سن یا چیزی است که با آن متولد شده اید، پزشک ممکن است توضیح دهد که نیازی به انجام کاری نیست زیرا این وضعیت معمولاً برای سلامتی شما مضر نیست. با این حال، اگر می خواهید افتادگی را کاهش دهید، ممکن است جراحی پلاستیک را انتخاب کنید.

اگر پزشک متوجه شود که افتادگی پلک شما ناشی از یک بیماری زمینه ای است، احتمالاً برای آن درمان خواهید شد. این معمولاً باید از افتادگی پلک ها جلوگیری کند. اگر پلک دید شما را مسدود کند، به درمان پزشکی نیاز خواهید داشت. پزشک ممکن است جراحی را توصیه کند.

عینک هایی که می توانند پلک را بالا نگه دارند که عصا پتوز نامیده می شود، گزینه دیگری است. این درمان اغلب زمانی موثرتر است که افتادگی پلک موقتی باشد. اگر کاندید مناسبی برای جراحی نباشید، ممکن است عینک نیز توصیه شود.

جراحی پلک فوقانی پتوز

اگر به دلیل افتادگی پلک در یکی از هر دو چشم خود احساس ناراحتی یا کاهش بینایی داشته باشید، جراح چشم شما ممکن است جراحی پتوز را پیشنهاد دهد. جراحی برای اصلاح پتوز یک درمان ایمن و موثر است که برای کودکان از سنین پیش دبستانی مناسب است. این درمان زیبایی پیشرفته که به عنوان جراحی پلک بلفاروپلاستی نیز شناخته می‌شود، یک روش سرپایی ساده است که فقط به بی‌حسی موضعی یا آرام‌بخشی سبک نیاز دارد.

روش دقیقی که جراح چشم شما انجام می دهد بسته به شدت افتادگی پلک شما متفاوت است. معمولاً ترمیم پتوز شامل برداشتن افتادگی پوست اضافی از بالای پلک است. موارد شدیدتر پتوز همچنین ممکن است به چشم پزشک نیاز داشته باشد که عضله بالابرنده را با یک بخیه ساده سفت کند.

سپس جراح چشم شما از بخیه های قابل حل برای مهر و موم کردن خط برش استفاده می کند و بدن شما بلافاصله وارد مرحله بهبود طبیعی خود می شود. با برداشتن بیش از حد پوست پلک، بیماران بهبودهایی را در بینایی خود تجربه می کنند و بسیاری نیز گزارش می دهند که نسبت به ظاهر خود اطمینان بیشتری دارند.

جدول زمانی بهبودی جراحی پتوز یا افتادگی پلک بالا

در حالی که جدول زمانی بهبودی هر بیمار منحصر به فرد خواهد بود، بیماران می توانند انتظار داشته باشند که پس از انجام عمل جراحی پتوز بهبودی کامل تا سه ماه طول بکشد. بهبودی پس از عمل طی مراحلی اتفاق می‌افتد و درک اینکه در هر مرحله چه چیزی باید انتظار داشت می‌تواند به اطمینان از نتایج بهینه و روند بهبودی راحت‌تر کمک کند.

پس از جراحی پتوز چه باید کرد؟

به محض اتمام جراحی پتوز، ممکن است به دلیل پماد استفاده شده برای اطمینان از روانکاری چشم شما، تاری دید را تجربه کنید. برای محافظت از چشم و کمک به تورم، ناحیه جراحی باید حداقل به مدت 24 ساعت با یک بانداژ پوشانده شود. با از بین رفتن داروی بیهوشی، تجربه کمی درد معمول است، اما اکثر بیماران آن را قابل تحمل و به راحتی مدیریت می کنند.

بزرگسالان می توانند در همان روز عمل جراحی به خانه برگردند، اما باید ترتیبی دهید که شخصی بعد از آن شما را به خانه برساند، زیرا رانندگی در روز اول یا دو روز مجاز نیست. به کودکان توصیه می شود تا زمانی که بیهوشی از بین برود در بیمارستان بمانند اما می توانند همان روز به خانه بازگردند.

عوارض جانبی رایج پتوز ( افتادگی پلک بالا )

  • پلک ها ممکن است احساس درد و سفت شدن داشته باشند
  • چشم ها ممکن است دچار آبریزش، خارش یا احساس خشکی شوند
  • حساسیت به نور
  • کبودی و تورم خفیف
  • تاری دید برای چند روز
  • نقاط خشکی که ممکن است نیاز به روغن کاری داشته باشند

ناحیه چشم شما بخش حساسی از بدن است و پوست پلک شما کاملا نازک و ظریف است. برای اطمینان از بهترین نتایج و ساده ترین بهبودی، ضروری است که تمام دستورالعمل های پس از عمل پزشک خود را دنبال کنید و در قرار ملاقات های بعدی خود شرکت کنید.

روزهای بعد از جراحی پتوز

در حالی که باید انتظار کمترین وقفه در برنامه روزانه خود را در روزهای بعد از جراحی داشته باشید، باید تا حد امکان برای استراحت برنامه ریزی کنید. تورم و کبودی معمولی را می توان با خوابیدن به حالت تکیه گاه در چند روز اول و با قرار دادن کیسه یخ به دقت روی آن ناحیه با حداقل فشار کاهش داد.

در چند روز اول، احساس درد و ناراحتی خفیف معمول است که باید با مسکن‌های بدون نسخه قابل کنترل باشد. اگر درد بسیار شدید، خونریزی بیش از حد یا از دست دادن بینایی را تجربه کردید که ناشی از بانداژ یا روان کننده نیست، فوراً با جراح چشم خود تماس بگیرید و به دنبال کمک اورژانسی باشید.

اکثر بیماران می توانند ظرف یک تا دو روز پس از درمان پتوز به محل کار یا مدرسه بازگردند. با این حال، شما باید به مدت 1 تا 2 هفته پس از جراحی از هر نوع کار دستی یا هر گونه بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید.

بایدها و نبایدهای مراقبت های بعد از جراحی پتوز

  • تمام دستورالعمل های مراقبت های بعدی ارائه شده توسط جراح چشم خود را دنبال کنید
  • از سیگار کشیدن، شنا کردن، بلند کردن اجسام سنگین و سایر فعالیت‌های سنگین خودداری کنید
  • چند روز نشسته بخوابید
  • در بیرون از منزل از عینک آفتابی استفاده کنید
  • تا زمانی که جراح چشم شما بگوید مشکلی ندارد از لوازم تماسی یا آرایش استفاده نکنید
  • چشم هایت را مالش نده
  • تا زمانی که جراح چشم شما بگوید مشکلی ندارد از داروهای رقیق کننده خون استفاده نکنید

برای پنج روز اول پس از جراحی، مهم است که محل جراحی خود را هنگام دوش گرفتن یا حمام خشک نگه دارید. پس از پنج روز، می توانید به آرامی چشمان خود را با یک پارچه نخی تمیز بشویید و خشک کنید تا از بهداشتی بودن محل برش اطمینان حاصل کنید.

هفته های بعد از جراحی پتوز ( افتادگی پلک بالا ):

چند هفته پس از جراحی، حرکت چشم‌ها و بلند کردن پلک‌ها آسان‌تر خواهد شد. اکثر بیماران طی 7 تا 12 روز پس از درمان، بهبود قابل توجهی را در کبودی، تورم و عدم تقارن اطراف چشم مشاهده می کنند، به خصوص اگر تمام توصیه های جراح خود را به درستی رعایت کرده باشید.

علاوه بر پرهیز از بلند کردن اجسام سنگین، توصیه می شود که بیماران در دو هفته اول پس از جراحی پتوز از استفاده از لنزهای تماسی یا آرایش خودداری کنند. قبل از بازگشت به هر یک از این فعالیت ها مطمئن شوید که از پزشک خود تأییدیه دریافت کرده اید.

برای سناریوهای نادر و شدید، اگر هر یک از موارد زیر را تجربه کردید، با جراح خود تماس بگیرید:

  • درد شدید در چشم یا ترشح مایع
  • تب، استفراغ یا اسهال
  • از دست دادن طولانی مدت بینایی
  • خون ریزی بیش از حد
  • تروما در هر نقطه نزدیک به محل جراحی
  • افتادگی دوباره همان پلک
  • محدودیت حرکت پلک

ماه های بعد از جراحی پتوز:

در ماه‌های بعد از جراحی، احتمالاً احساس می‌کنید که کاملاً بهبود یافته‌اید و به حالت عادی بازمی‌گردید، اما مهم است که به پیروی از تمام دستورالعمل‌های پس از عمل پزشک خود ادامه دهید. اگر بهبودی شما در مسیر درست قرار دارد، می‌توانید نتایج خود را با جراح چشم خود در طول قرار ملاقات‌های بعدی خود در میان بگذارید. اگر احساس می کنید موقعیت پلک نامنظم است، می توانید یک روش پیگیری را انجام دهید، اما این غیر معمول است.

عوارض بسیار کمی پس از جراحی پتوز گزارش شده است و بسیاری از آنها را می توان با تنظیمات بسیار جزئی درمان کرد. در موارد نادر، در صورتی که فولیکول های مو با برداشتن پوست پلک از بین بروند یا آسیب ببینند، ریزش موهای مژه ممکن است.

در عرض سه ماه، اکثر بیماران به طور کامل از جراحی پتوز بهبود می یابند و معمولاً گزارش می دهند که از نتایج خود بسیار راضی هستند.

راه های ارتباطی با دکتر محمد مهجوری

موبایل: ٠٩٠٥٤٦٠٢٠٠٩

اینستاگرام: dr.mmahjouri@

کانال آپارات محمد مهجوری

کانال یوتیوب محمد مهجوری

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
 جراحی افتادگی پلک (پتوز)
دکتر محمد مهجوری
دکتر محمد مهجوری

عضو جامعه جراحان ایران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *